Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Βουβουζέλα: Το… ξεκαρδιστικά σπαστικό φετίχ του Μουντιάλ

Πραγματικά αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στην ΦΙΦΑ για τη σημερινή της απόφαση να επιτρέψει στους φιλάθλους της Νότιας Αφρικής να χρησιμοποιούν και για το υπόλοιπο του Μουντιάλ τις βουβουζέλες.

Ξέρω ότι οι περισσότεροι θα σπεύσετε να πείτε ότι είμαι τρελός με αυτά που γράφω και ότι ίσως το κάνω από αντίδραση προς την πλειοψηφία… Και εγώ όταν πρωτοάκουσα τις χιλιάδες βουβουζέλες των Νοτιοαφρικανών στο πρόσφατο Κύπελλο Συνομοσποδιών να βγάζουν αυτόν τον εκνευριστικό ήχο ήθελα να σπάσω την τηλεόρασή μου. Ωστόσο κατάλαβα ότι έπρεπε να συμβιβαστώ με αυτή την κατάσταση γιατί δεν μπορούσα να κάτι για να το αλλάξω.

Όλο αυτό το σκηνικό, με τις βουβουζέλες να καλύπτουν κάθε άλλο ήχο μέσα στο γήπεδο είναι σίγουρα κάτι πρωτόγνωρο για τον περισσότερο κόσμο, σε ενοχλητικό βαθμό. Δεν σου επιτρέπει να ακούσεις τις οποιεσδήποτε ιαχές των φιλάθλων, ενώ ακόμα και όταν μπαίνει κάποιο γκολ σου φαίνεται σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Όμως θα πρέπει να σεβαστούμε ότι πρόκειται για ένα ποδοσφαιρικό έθιμο της διοργανώτριας χώρας. Πρέπει να σεβαστούμε τη διαφορετικότητα των άλλων και να μην προσπαθούμε να βρούμε μέσα για να την καταπολεμήσουμε. Σίγουρα είναι δύσκολο για πολλούς να κάνουν τη δουλειά τους μέσα στο γήπεδο υπό τον ασταμάτητο και εκκωφαντικό ήχο της βουβουζέλας, ωστόσο πρέπει να το αντιμετωπίσουν. Τουλάχιστον δεν είναι μονόπλευρη η «ζημιά», οπότε δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αδικία. Η πρόκληση για όλους λοιπόν είναι να βρουν τα… ψυχικά αποθέματα να το ξεπεράσουν γιατί ούτως ή άλλως όλοι αυτοί που σφυρίζουν με τις βουβουζέλες είναι και αυτοί που γεμίζουν τα γήπεδα και τους δίνουν υπόσταση… Και αντί αυτοί να εξαγριωθούν- που έχουν κάθε δικαίωμα άλλωστε-με τον πόλεμο που γίνεται κατά των βουβουζέλων, το μόνο που κάνουν είναι να τα ακούνε όλα αυτά και να γελάνε. Για να έρθετε στη θέση τους, σκεφτείτε πως θα ήταν να απαγόρευαν σε σας κάτι το οποίο είναι πλέον έθιμο στην χώρα σας. Σκεφτείτε μάλιστα ότι αυτό το κάνουν ξένοι… Αν ένας ξένος ερχόταν σε μια ελληνική ταβέρνα και ζήταγε να καταργηθεί το τζατζίκι επειδή όποιος το τρώει μυρίζει και γίνεται ενοχλητικός πως θα σας φαινόταν;


Ας προσπαθήσουμε λοιπόν όλοι μας να προσαρμοστούμε με αυτή τη νέα για όλους κατάσταση και να συνηθίσουμε αυτό τον κατά γενική ομολογία «σπαστικό» ήχο γιατί μετά και την απόφαση της ΦΙΦΑ, θα μας… συντροφεύει μέχρι και τον μεγάλο τελικό του Μουντιάλ. Και να δείτε κιόλας που με τον καιρό θα το συνηθίσετε- όπως συνέβη και με τον υποφαινόμενο- και ότι με τη νέα αγωνιστική χρονιά όλο και καμιά ξέμπαρκη βουβουζέλα που θα φέρουν οι φίλοι της Εθνικής από τα γήπεδα της Νότιας Αφρικής, θα κάνει την εμφάνισή της στα ελληνικά γήπεδα… Έτσι κι αλλιώς όλα μια συνήθεια είναι!

13 σχόλια:

  1. Αλήθεια;

    Όταν λοιπόν το παγκόσμιο κύπελλο διοργανωθεί στην χώρα μας, ας επιτρέψουμε στους Έλληνες φίλαθλους να σημαδεύουν με laser, τους ποδοσφαιριστές, ή να σπάνε καθίσματα και να τα πετάνε στον αγωνιστικό χώρο.
    Αφού, αυτή είναι η Ελληνική ποδοσφαιρική παράδοση, θα πρέπει όλοι να την σεβαστούν!

    Και μην μου πεις ότι το ένα δεν έχει σχέση με το άλλο.
    Οι βουβουζελες καθιερωθήκαν στα αφρικανικά γήπεδα ώστε όπως και τα laser, να καταστήσουν ακόμα πιο αφιλόξενα τα γήπεδα για τον φιλοξενούμενο.

    Το πρόβλημα είναι ότι στο mudial οι 31 ομάδες είναι φιλοξενούμενες, και πρακτικά ΔΕΝ μπορούν να παίξουν καλό ποδόσφαιρο. Το θέαμα είναι φρικτό, όσο και το ακρόαμα, συνεπεία της έλλειψης αυτοσυγκέντρωσης και επικοινωνίας των αθλητών.
    Από τις Βουβουζελες να μην ξεχνιόμαστε!!

    Αν ήμουν Νοτιοαφρικανός, θα πρωτοστατούσα στην απαγόρευση τους. Σε λίγα χρόνια θα αναπολεί κάνεις το Π.Κ. της Αφρικής, ως έναν εφιαλτικό ήχο, και μόνο, αφού ποδόσφαιρο δεν θα παιχτεί ως φαίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όχι φίλε μου καμία σχέση δεν έχει το ένα με το άλλο. Εκτός αν είσαι ένας από αυτούς που αυτά που προανέφερες τα βλέπεις σαν γιορτή...Δεν καταλαβαίνω ποιος ο λόγος, ένα Μουντιάλ που γίνεται στην Αφρική να το κάνουμε "ευρωπαϊκό" με το ζόρι... Και δεν νομίζω ότι φταίνε οι βουβουζέλες ή η χώρα για το θέαμα. Μην τα βάζουμε όλα στο ίδιο καζάνι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δηλαδή φίλε Μάνο, οι βουβουζελες είναι αυτές που χαρακτηρίζουν το "αφρικανικό" ποδόσφαιρο σε σχέση με το "ευρωπαϊκό";
    Γιατί εάν έχει το οποιοδήποτε νόημα να βάζει κανείς τέτοιες ταμπέλες, θα είχα την εντύπωση ότι το αφρικανικό ποδόσφαιρο χαρακτηρίζεται από την δύναμη και την ταχύτητα, σε σχέση με το πιο τεχνικό ευρωπαϊκό.

    Και όπως έγραψα και πριν, βουβουζελες και laser έχουν παρόμοια κίνητρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν έχει καμία σχέση με το αγωνιστικό κομμάτι αυτό το κείμενο φίλε μου. Μιλάω απλά για διαφορετικό τρόπο προσέγγισης του ποδοσφαίρου εξωαγωνιστικά. Βέβαια δεν σημαίνει ότι επειδή στην Ελλά δα κατέχουμε τα πρωτεία του βανδαλισμού, δεν συμβαίνουν και αλλού παρόμμοια περιστατικά. Εγώ απλώς πιάστηκα από το συγκεκριμένο γεγονός για να δείξω την διαφορετικότητα των πολιτισμών και το πως κάποιοι σπεύδουν να την κατααδικάσουν αμέσως. Και δεν νομίζω ότι οι βουβουζέλες και τα laser έχουν κάποια σχέση... Ποια είναι τα παρόμοια κίνητρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δηλαδή εμείς στους Ολυμπιακούς έπρεπε να στήσουμε μπουζουκτσίδικο στην εξέδρα;
    Η ποδοσφαιρική παράδοση είναι σεβαστή μέχρι το σημείο που θα εχοχλεί τους ποδοσφαιριστές,τους προπονητές και κυρίως τους τηλεθεατές.
    Γιατί όπως και να το κάνουμε μια απο τις χαρές του ποδοσφαίρου είναι να ακούει ο τηλεθεατής τα τραγούδια των θεατών,και όχι αυτην την ηχητική μόλυνση.
    Όσο για το ότι γίνεται στην Αφρική και δεν πρέπει να το "εξευρωπαίσουμε":
    Ποιά η διαφοράτου λέισερ με της βουβουζέλας;
    Το ένα κάνει κακό στα μάτια,ενω το άλλο κάνει κακό στα αυτιά(επιστημονικές έρευνες το έχουν αποδείξει.Άλλωστε 27 ντεσιμπέλ είναι αυτά.)
    Ας σκεφτούμε και τους ποδοσφαιριστές που μετά απο 60 ματς την σεζόν πρέπει να παίξουν στο Παγκόσμιο.
    Να έχεις την κούραση σου να έχεις και τις βουβουζέλες να σου τρυπάνε τα αυτιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λεωνίδα στο Καραϊσκάκι ο κίνδυνος, λόγω της έντασης στην εξέδρα, να πάθουν κάτι τα αυτιά σου είναι πολύ μεγαλύτερος. Απλά δεν έχει βγει κάποιος επιστήμονας να στο πει και επίσημα... Και οι ποδοσφαιριστές φίλε παίρνουν του κόσμου τα εκατομμύρια. Πιστεύω είναι τουλάχιστον αστείο να διαμαρτύρονται για ένα τέτοιο γεγονός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. http://www.timesonline.co.uk/tol/sport/football/international/article7146402.ece

    Σύμφωνοι οι ποδοσφαιριστές παίρνουν εκατομμύρια αλλα το γήπεδο είναι το εργασιακό τους περιβάλλον και αν λένε πως τους ενοχλεί κάτι ξέρουν.
    Χθές είδα στις εξέδρες τον Ζιντάν με ωτοασπίδες!!
    Τα συνθήματα στις εξέδρες κάνουν θόρυβο αλλα δεν συγκρίνεται με αυτο της βουβουζέλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα μου επιτρέψεις να είμαι λίγο πιο αυστηρός με τους ποδοσφαιριστές... Όσο για τον Ζιζού, ακόμα και οι θεοί έχουν ελλατώματα... Όπως και να χει αν δεν είμαστε παρόντες δεν μπορούμε να κρίνουμε. Είδα και φιλάθλους άλλων χωρών πάντως να το διασκεδάζουν. Ας προσπαθήσουμε να μην είμαστε τόσο απότομοι με την διαφορετικότητα των άλλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το θέμα για μένα είναι πως οι βουβουζέλες ακούγονται ακανονιστα,χωρίς κάποια φάση ή ένα γκολ να τις ξεσηκώνει.Απλά τις "βαράνε επι 90 λεπτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Από επιστημονικής πλευράς και μόνο η έκθεση σε θόρυβο πάνω από 110 ντεσιμπέλ για περισσότερο από ένα τέταρτο της ώρας μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στην ακοή ενός ανθρώπου!!
    Οπότε είναι ανεπίτρεπτο απ'αυτή τη σκοπιά και μόνο να επιτρέπουν τη χρήση της 'βουβουζέλας' στις εξέδρες για έναν ολόκληρο αγώνα!!Ιδού κι ένα άρθρο με επίσημη έρευνα :
    http://www.contra.gr/Soccer/World/WorldCup/SAfrica2010/276334.html

    Το μόνο που παρακαλάω είναι να πάρει η Ελλάδα κάποτε τη διοργάνωση και να μπαίνουμε με τα κλαρίνα στα γήπεδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η FIFA δεν σέβεται ούτε τους τηλεθεατές αλλα ούτε τους ποδοσφαιριστές γιατί:

    1)Οι ποδοσφαιτιστές έχουν δηλώσει κατ' επανάληψη πως τους ενοχλεί ο ήχος απο τις βουβουζέλες,αλλά η ΦΙΦΑ τους αγνόησε.

    2)Η μπάλα είναι πολύ ελαφριά με αποτέλεσμα οι ποδοσφαιτιστές να μην μπορούν να υπολογίσουν το σουτ που θα κάνουν και τα φάλτσα που θα πάρει η μπάλα.
    Η ΦΙΦΑ είπε πως τους έδωσε χρόνο να προσαρμοστούν στην μπάλα.
    Επειδή η Μερκελ-όβια Adidas θέλει να πουλήσει λίγο παρπάνω θα πρέπει να αλλάζει τις μπάλες σε κάθε διοργάνωση κάνοντας τες να συμπεριφέρονται σε κάθε σουτ σαν "αερόμπαλες".

    ΑπάντησηΔιαγραφή