Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Άμα έχεις έμπνευση…

Το μότο που με εκφράζει και προσπαθώ να το εφαρμόζω στην καθημερινότητά μου είναι το «Η ζωή θέλει τέχνη». Για μένα αυτή η φράση χαρακτηρίζει τα πάντα. Και όπως είναι φυσικό δεν θα μπορούσε κάτι τέτοιο να μην ισχύει και για τον «βασιλιά των σπορ», το ποδόσφαιρο.

Πριν λίγο έβλεπα την αναμέτρηση της Παραγουάης με την Σλοβακία για το Μουντιάλ, όπου οι Λατινοαμερικάνοι επικράτησαν με 2-0. Το αποτέλεσμα αυτό κατά τη γνώμη μου δεν ήταν προϊόν της τεράστιας δυναμικότητας των δύο ομάδων, αφού και η Σλοβακία όπως μας έχει δείξει από την προκριματική φάση κιόλας, διαθέτει ένα αξιοπρεπέστατο σύνολο. Επίσης δεν μπορείς να πεις ότι και η Παραγουάη είναι η ομάδα φόβητρο. Το αποτέλεσμα λοιπόν αυτό ήταν προϊόν της ατομικής έμπνευσης των νικητών. Δύο στιγμές όπου η ομάδα του Γκεράρντο Μαρτίνο υπερκέρασε κάθε ποδοσφαιρικό σύστημα και χάρη στις καταπληκτικές ενέργειες των παικτών της κατάφερε να σημειώσει δύο πανέμορφα τέρματα, τα οποία της έδωσαν και τους τρεις πολύτιμους βαθμούς.


Σίγουρα η Παραγουάη ήταν πολύ καλύτερη συνολικά στο συγκεκριμένο παιχνίδι, όμως τα γκολ δεν προήλθαν όταν έπαιξε συστηματικά και πειθαρχημένα, αλλά όταν προσπάθησαν να κάνουν το κάτι παραπάνω ατομικά. Αυτό είναι πιστεύω και το «κλειδί» για να κάνει μια ομάδα την υπέρβαση. Η έμπνευση. Υπάρχουν πολλές καλές ομάδες στο παγκόσμιο στερέωμα, όμως στο τέλος αυτές που έχουν το κάτι παραπάνω είναι αυτές που διακρίνονται. Αυτές που διαθέτουν παίκτες, οι οποίοι με μια έμπνευση της στιγμής θα αλλάξουν την ροή του αγώνα.

Τρανό παράδειγμα ομάδας με έλλειψη έμπνευσης θα έλεγα πως είναι και η Αγγλία. Μια ομάδα με τεράστια ποδοσφαιρική παράδοση και που πάντα στο ρόστερ έχει μερικούς σπουδαίους παίκτες. Ποτέ όμως δεν κάνει κάτι το ξεχωριστό. Το παιχνίδι της είναι προβλέψιμο και για αυτό πάντα την «πατάει» σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις. Αντίθετα οι ομάδες που βρίσκονται πάντα στην κορυφή φτάνουν γιατί διαθέτουν αυτό το «κάτι». Ακόμα και η Εθνική το 2004 έφτασε ως την κορυφή χάρη σε εμπνεύσεις της στιγμής. Μπορεί να κατηγορήθηκε για το αμυντικό της ποδόσφαιρο, όμως τα περισσότερα γκολ που σημείωσε ήταν αποτέλεσμα της ατομικής ικανότητας των παικτών, οι οποίοι ήξεραν να συνεργάζονται άψογα μεταξύ τους. Από την εκπληκτική τρίπλα του Ζαγοράκη στον Λιαζαραζού, ως τις απίστευτες μπαλιές του «μάγου» Τσιάρτα.


Έτσι γίνεται χρόνια τώρα στο ποδόσφαιρο και αυτό είναι άλλωστε που το κάνει το πιο δημοφιλές σπορ στον πλανήτη. Για αυτό και ομάδες όπως η Βραζιλία είναι από τις πιο αγαπητές στο φίλαθλο κοινό. Γιατί όσο και να έχει αλλάξει το ποδόσφαιρο πάντα θα υπάρχουν οι παίκτες που με τις εμπνεύσεις τους θα μας ξεσηκώνουν. Αυτή είναι στο κάτω- κάτω και η ουσία του ποδοσφαίρου. Πέρα από το αποτέλεσμα και τις όποιες προτιμήσεις και να έχουμε, πάντα όλοι καθόμαστε κολλημένοι μπροστά από την τηλεόρασή μας ή πάμε στο γήπεδο επιζητώντας το ίδιο πράγμα. Το θέαμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου