Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Περί κριτικής…

Μαντίλι κουνάει η παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιταλία στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής, αφού σήμερα γνώρισε την ήττα από την «πρωτάρα» Σλοβακία, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί από έναν όμιλο, τον οποίο συμπλήρωναν η Παραγουάη και η Νέα Ζηλανδία.

Τι θα ακούσει μετά από αυτό το αναπάντεχο γεγονός και αυτός ο κακόμοιρος ο Λίπι. Από εκεί που τον είχαν για θεό οι Ιταλοί και τον παρακαλούσαν γονυπετείς να επιστρέψει στον πάγκο της «σκουάντρα ατζούρα», με την οποία το 2006 είχε φτάσει στην κορυφή του κόσμου, τώρα θα γίνει πιθανώς ο χειρότερος προπονητής του πλανήτη, χειρότερος ίσως και από τον Ότο Ρεχάγκελ…

Από την ώρα της τελικής επιλογής του ρόστερ, ο Ιταλός είχε ακούσει τα εξ’ αμάξης επειδή θέλησε να κάνει μια ανανέωση στην ομάδα, αφήνοντας έτσι εκτός αποστολής ονόματα, όπως ο Τότι, ο Ντελ Πιέρο και άλλα παιδιά, τα οποία είχαν κάνει περήφανο το ιταλικό έθνος στην προηγούμενη διοργάνωση. Θα τα ακούσει επίσης επειδή χρησιμοποίησε ελάχιστα έως καθόλου παίκτες όπως ο Πίρλο ή ο Γκατούζο που τα έχουν τα χρονάκια τους, όμως η εμπειρία δεν τους λείπει και ίσως να μπορούσαν να βοηθήσουν την παραπαίουσα Ιταλία.


Ο Λίπι δηλαδή θα τα ακούσει επειδή έκανε αυτό ακριβώς που δεν έκανε ο Ρεχάγκελ, ο οποίος και αυτός δεν γλίτωσε τα «κράξιμο». Και να πεις ότι ο καημένος ο Μαρσέλο δεν είχε επιλογές; Δέκα ενδεκάδες μπορεί να βρει αν θέλει για την Εθνική. Στην περίπτωση της Εθνικής μας όμως θα έλεγα πως οι επιλογές είναι πολύ πιο περιορισμένες. Και γιατί άλλωστε να αλλάξει την ομάδα, με την οποία έφτασε ως τα τελικά μετά από 16 ολόκληρα χρόνια. Αν κάποιος λοιπόν βλέπει λογικά τα πράγματα και όχι με εμπάθεια θα καταλάβει πως δεν μετράνε τόσο οι παίκτες στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, αλλά το πόσο καλά δουλεμένο είναι ένα σύνολο. Για αυτό και ομάδες που δουλεύουν συστηματικά τα τελευταία χρόνια, ήρθαν στο Μουντιάλ και έχουν καταπλήξει τους πάντες, ενώ είναι φανερό ότι ομάδες με παίκτες που δεν έχουν κουραστεί από την μακρά και δύσκολη σεζόν που πέρασε, δείχνουν πολύ πιο φρέσκες από άλλες πιο ισχυρές στα χαρτιά και για αυτό και ως τώρα έχουν γίνει τόσες εκπλήξεις.

Για αυτό λοιπόν και δεν είναι λογικό να ρίχνουμε την ευθύνη της αποτυχημένης πορείας μιας ομάδας αποκλειστικά και μόνο σε έναν προπονητή. Δείχνει τουλάχιστον ότι κάποιος δεν ξέρει τα βασικά για το συγκεκριμένο αντικείμενο. Όταν θέλουμε να κάνουμε κριτική, ας σκεφτόμαστε πιο ψύχραιμα και πιο σφαιρικά τα πράγματα και όχι να ανοίγουμε το στόμα μας και όποιον πάρει η μπάλα. Ειδικά όταν πρόκειται για ανθρώπους που έχουν αποδείξει την αξία τους. Δεν είναι όλα μονόπλευρα στο ποδόσφαιρο, όπως φυσικά και πουθενά αλλού…

Υ.Γ.: Ο Λίπι σήμερα σε δηλώσεις του ανέφερε ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη...  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου