Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010

Η ώρα των πρωταγωνιστών…

Κάποια στιγμή ήταν φανερό πως οι απειλές θα γίνονταν πράξη! Είδαν και αποείδαν στον ΠΣΑΚ ότι δεν γίνεται δουλειά και εν τέλει αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ένα ελληνικού τύπου lock out, αφού οδηγήθηκαν σε μια επ’ αόριστο απεργία και έτσι το πρωτάθλημα της Α1 μπάσκετ πλέον είναι «στον αέρα».

 Μπορεί να κατηγορήσει κανείς τον ΠΣΑΚ για την απόφασή του αυτή; Δεν το νομίζω. Ίσως κάτι τέτοιο έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό, αφού χρόνια τώρα κάποιοι άλλοι- υποτίθεται αρμόδιοι- παίζουν με τους κόπους και τους ιδρώτες των παικτών, οι οποίοι εν έτει 2010 δεν έχουν δεδομένη ούτε την ασφάλειά τους. Είναι πραγματικά λυπηρό να βλέπεις το άθλημα που έχει προσφέρει στην Ελλάδα τόσες μεγάλες επιτυχίες να βρίσκεται σε αυτό το χάλι, αλλά πώς να μην καταντήσει σε αυτή την κατάσταση από τη στιγμή που τα πλέον αρμόδια όργανα, ΕΟΚ και ΕΣΑΚΕ, αντιμετωπίζουν τις ομάδες ως συμβόλαια και μένουν αδρανείς τη στιγμή που βλέπουν τα 2/3 των ομάδων να βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο. Μάλιστα περιμένουν να φτάσουν τα πράγματα στα άκρα προκειμένου να ζητήσουν διάλογο με τους καλαθοσφαιριστές, μήπως μπορέσει να βρεθεί μια λύση στο σημερινό αδιέξοδο που έχουμε φτάσει. Κατά καιρούς, οι αρμόδιοι φορείς των ομάδων ζήτησαν να υπάρξουν αλλαγές στο υπάρχον ολιγαρχικό σύστημα, να συζητήσουν για τη βελτίωση σε «καυτούς» τομείς, όπως αυτός της διαιτησίας, αλλά τίποτα. Όχι ότι και αυτοί είναι άμοιροι ευθυνών γιατί ποτέ δεν βρήκαν μια κοινή γραμμή πλεύσης. Ο καθένας βάδιζε πάντα  με το δικό του προσωπικό συμφέρον. Και αυτό το συμφέρον δεν μπορεί να μπαίνει πάνω από κανέναν παίκτη.Στην σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΠΣΑΚ μάλιστα ο κύριος Οικονομίδης υπογράμμισε πως θα υπάρξουν κυρώσεις αν δεν λήξει μέσα στην επόμενη εβδομάδα η απεργία. Οι ΚΑΕ απείλησαν ότι θα προχωρήσουν σε διακοπές συμβολαίων. Μάλιστα... Θα υπάρξουν κυρώσεις επειδή οι παίκτες ασκούν το συνταγματικό τους δικαίωμα. Ούτε στη χούντα τέτοια πράγματα. Αλλά αλήθεια γιατί τόση κάψα από τον κύριο Οικονομίδη ξαφνικά; Φοβάται αυτός και οι ομοιδεάτες του μήπως τους μαλώσουν από την ΕΡΤ; Ποιος είναι αυτός που κάνει κουμάντο πλέον; Και πως το κάνει αυτό το κουμάντο; Υπογράφοντας συμφωνίες που καθιστούν τους παίκτες όμηρους του συστήματός τους; Ο κύριος Βασιλακόπουλος με τόσα χρόνια πείρα και ευρωπαϊκές παραστάσεις δεν έχει να προτείνει κάτι ως πρόεδρος της ΕΟΚ πλέον; Για ποιο λόγο επέστρεψε δηλαδή; Για να επωμιστεί τον ρόλο της γλάστρας;  Μήπως μυρίστηκε μαγαζί γωνία; Λάθος.


Έφτασε η ώρα που όλοι αυτοί τόσο καιρό είχαν στήσει τεχνηέντως την ωραία τους κλίκα και νόμιζαν ότι είναι το ίδιο το μπάσκετ να κάνουν ένα  βήμα πίσω και να λογοδοτήσουν στους πρωταγωνιστές για την κατάσταση που επικρατεί. Να βρουν δραστικές λύσεις με γνώμονα το καλό του ελληνικού μπάσκετ και όχι την τσέπη τους. Μέχρι και οι δημοσιογράφοι- με εξαίρεση τους γνωστούς χρόνια βολεμένους- που ζουν από το άθλημα αυτό είναι στο πλευρό των αθλητών μέσα από επίσημη δήλωση της ΕΣΗΕΑ. Οι άνθρωποι αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα την πραγματικότητα από μέσα. Οι άνθρωποι αυτοί που εδώ και καιρό έχουν μπει στο μάτι των προαναφερθέντων γιατί… έχουν μπει στα λημέρια τους και αυτό δεν τους αρέσει. Δεν αρέσει σε κάποιους να φέρνουν στο φως τις δουλειές τους. Θα αναγκαστούν όμως τώρα να το κάνουν θέλουν δε θέλουν. Είναι πλέον ώρα να αρχίσει το μπάσκετ στην Ελλάδα να παίζεται από τους πρωταγωνιστές και όχι από τους κομπάρσους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου